Uni vaatii panostusta, mutta palkitsee suuresti

Laadukas uni vaikuttaa positiivisesti terveyteen, hyvinvointiin ja jaksamiseen. Unilääkäri JANNE KANERVISTO näkee viikoittain potilaita, jotka ovat kärsineet unettomuudesta ja unihäiriöistä kuukausia tai jopa vuosia. Hän korostaa, että unen häiriöihin on olemassa tehokkaita hoitomuotoja, ja keskeisintä on tunnistaa, mistä unettomuus tai unihäiriö johtuu.

Uni- ja unettomuushäiriöt ovat yleisiä ja usein salakavalia ongelmia, joiden seurauksista kärsitään valveilla ollessa. Tilastojen mukaan lähes kolmannes Suomen väestöstä kärsii tilapäisestä unettomuudesta, ja kroonisesti unettomia on noin 12 prosenttia.

Yleisimpiä unihäiriöitä ovat unettomuuden lisäksi jo suomalaisten kansantaudiksi luokiteltava uniapnea sekä levottomat jalat. Terveystalon Uniklinikalla työskentelevä unilääkäri ja yleislääketieteen erikoislääkäri Janne Kanervisto kuitenkin muistuttaa, että ohimenevä lyhytkestoinen unettomuus on hyvin yleistä, eikä se ole vaarallista.

UNIHÄIRIÖT TARVITSEVAT HOITOA

Kanervisto kannustaa hakeutumaan terveydenhuollon ammattilaisten puoleen, jos unettomuus tai unihäiriö on jatkunut useamman viikon ja vaikuttaa omaan jaksamiseen.

– Unettomuudella on taipumusta “jäädä päälle”, joten apua kannattaa ehdottomasti hakea aikaisessa vaiheessa.

Monet saavat apua työterveyden kautta, sillä pitkäaikainen unettomuus vaikuttaa usein myös työssä jaksamiseen. Keskeistä on selvittää unettomuutta, nukahtamisvaikeuksia tai unen aikaisia ongelmia aiheuttavat ja ylläpitävät syyt, koska eri unihäiriöt vaativat erilaisia hoitomenetelmiä. Unilääkkeiden käyttö tulee aina perustua hoitavan lääkärin arvioon ja tarkempaan diagnostiikkaan.

– Esimerkiksi jatkuvat yölliset heräilyt saattavatkin johtua uniapneasta, jolloin hoitomuodot ovat täysin erilaisia kuin unilääkkeet. Samoin nukahtamisvaikeudet voivat joskus johtua levottomista jaloista, eikä pelkästään stressistä kuten usein oletetaan, Kanervisto toteaa.

MILLOIN MELATONIINIA?

Melatoniini on elimistön tuottama hormoni, joka säätelee vuorokausirytmiä ja unta, ja sitä käytetään myös lääkevalmisteena. Kanervisto luonnehtii melatoniinin rytmityslääkkeeksi, joka auttaa säännöllisen uni- ja vuorokausirytmin tasaamisessa esimerkiksi aikaerorasituksen yhteydessä. Melatoniini on mieto ja yleisesti melko harmiton nukahtamista tukeva valmiste, jota saa apteekeista myös ilman reseptiä. Tyypillisimmin valmiste on nieltävä tabletti, mutta melatoniinia löytyy myös suussa hajoavina tabletteina sekä suihkeina.

Kanervisto ohjeistaa, että melatoniini tulisi ottaa aina riittävän ajoissa, vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi on tärkeää, että valmiste otetaan säännölliseen aikaan illalla, ennen iltakymmentä. Liian myöhään otettu lääke voi viivästyttää unensaantia ja lopulta pahentaa ongelmaa.

Usein uni- tai nukahtamislääkkeitä ei edes tarvita, vaan lääkkeettömät hoidot tehoavat paremmin. Vahvaa tutkimusnäyttöä on olemassa esimerkiksi unettomuuden kognitiivisbehavioraalisesta hoidosta.

SÄÄNNÖLLISYYS TUKEE UNTA

Säännöllinen heräämisaika, myös viikonloppuisin, auttaa unen ja valveen rytmityksessä; aivot kaipaavat rutiineja ja säännöllisyyttä. Kanervisto muistuttaa, että unettomuudesta kärsivän kannattaa kiinnittää huomiota myös kofeiinin käyttöön. Kofeiinin vaikutusaika voi olla jopa 12 tuntia. Lisäksi valolla on merkittävä vaikutus ihmisen luontaiseen sisäiseen rytmiin. Valo kertoo aamulla keholle, että on päivä, kun taas illalla kannattaa panostaa mahdollisuuksien mukaan hämärämpään valaistukseen, jolloin myös kehon luonnollinen melatoniinihormonin eritys käynnistyy.

– Nukahtamista ja nukkumista ei kannata yrittää väkisin, koska siitä voi muodostua helposti noidankehä, jolloin sänky muuttuukin stressaavaksi paikaksi. Optimaalinen nukkumaanmenoaika on silloin, kun väsyttää.

Kanervisto korostaa, että unettomuuteen ja unihäiriöihin on tarjolla tehokkaita hoitomuotoja, jotka arvioidaan aina yksilöllisesti henkilön tilanteen mukaan. Pitkään jatkunut unettomuus ja unihäiriöt huonontavat elämänlaatua, ja niiden tuoma psyykkinen ja fyysinen kuormitus lisäävät myös riskiä monille sairauksille.

ITSEHOITOTUOTTEISTA APUA

Apteekkien valikoimasta löytyy melatoniinivalmisteiden lisäksi muitakin unta ja nukkumista tukevia tuotteita, kuten esimerkiksi kuorsaamisen hoitoon tarkoitettuja kiskoja, suihkeita ja nenäteippejä.

– Hyvän unen tuomat hyödyt näkyvät elämän kaikilla osa-alueilla, ja siihen kannattaa panostaa tärkeänä osana kokonaisvaltaista hyvinvointia, Kanervisto toteaa ja lisää, ettei unettomien tai katkonaisten öiden kanssa tarvitse sinnitellä yksin.

Teksti: Ella Laine

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku