
Ötökät kuriin ja apua kutinaan
Kesä tuo mukanaan auringon ja ulkoilun riemun, mutta myös lisääntyvän UV-säteilyn sekä hyönteiset, joiden kutiavat pistot voivat yllättää. Vaikka hyönteisten pistoilta ei aina voida välttyä, ennaltaehkäisy on tässäkin tapauksessa olennaista. Apteekista löytyy paljon erilaisia tuotteita, jotka auttavat varautumaan kesän harmillisiin tilanteisiin.
Pukeutuminen on ensisijainen keino, jolla voi välttyä pistoilta, mutta myös hyönteiskarkotteet auttavat pitämään kutsumattomat vieraat loitolla. Apteekista löytyvät hyttyskarkotteet ovat turvallisia ja testattuja, ja henkilökunta auttaa valitsemaan oikean tuotteen ikätasoisesti.
Myös kyypakkaus on hyvä pitää mukana erityisesti luonnossa liikkuessa. Kyypakkaus, joka sisältää hydrokortisonia toimii ensiapuna ampiaisen pistoon tai käärmeen puremaan. Kyynpureman yhteydessä tulee kuitenkin aina hakeutua lääkärin hoitoon. Kesävarustukseen, erityisesti mökeille, kannattaa lisätä myös laastarit, sidostarvikkeet, haavojen puhdistusaineet ja hiertymien ehkäisyyn tarkoitetut tuotteet.
Punkkirokotusta suositellaan henkilöille, jotka asuvat tai viettävät pitkiä aikoja alueilla, joilla puutiaisaivotulehdusta esiintyy runsaasti. Rokotteen tarve kasvaa, jos liikkuu paljon luonnossa. Punkkirokotteen saa nykyisin myös monesta apteekista, jotka tarjoavat rokotteiden pistämistä palveluna sairaanhoitajan tai rokoteluvallisen farmasistin toimesta.
Jos hyönteinen pistää, tärkeintä on välttää raapimista, sillä se voi lopulta pahentaa kutinaa ja aiheuttaa tulehduksen. Yleisohjeena on huuhdella pistoskohtaa vedellä. Vahvojen desinfiointiaineiden käyttöä ei suositella. Antihistamiini- ja kortisonivoiteet sekä viilentävät geelit taas lievittävät ärtyneen ihon kutinaa ja turvotusta.
Vakaviin allergisiin reaktioihin taipuvaisten kannattaa aina kuljettaa mukanaan kahta adrenaliinikynää. Tilanteet, joissa adrenaliinikynää tarvitaan, saattavat olla hyvin stressaavia ja pelottaviakin. Toinen varalla oleva adrenaliinikynä tuo lisäturvaa, jos pistäminen ei jostain syystä onnistu ensimmäisen kanssa. Kaksi kynää tarvitaan myös, jos oireet eivät rauhoitu nopeasti ja on annettava uusi adrenaliiniannos. Noin 20–30 prosenttia tarvitsee enemmän kuin yhden annoksen. Kaikissa tapauksissa pitää soittaa 112:een, jotta saa lisäohjeita.
On tärkeää tarkistaa säännöllisesti kynien viimeinen käyttöpäivä ja varmistaa, että kaikki läheiset osaavat tilanteen tullen käyttää niitä.
Kesän iloista voi nauttia huoletta, kun on varautunut hyönteisten pistoihin etukäteen. Oikeat tuotteet apteekista ja pieni ensiaputieto voivat auttaa välttämään ikävät tilanteet ja mahdolliset allergiset reaktiot. Kysy apteekista lisää neuvoja juuri sinulle sopivista tuotteista.
Teksti: apteekkari Mirka Niskanen, Hämeenlinnan Keskusapteekki
Kuva: Dreamstime
Julkaistu 29.04.2025