Närästys on tavallisin refluksitaudin oire

Loppuvuoden juhla-ateriat saattoivat aiheuttaa paitsi hyvää mieltä myös närästystä. Ylävatsan toimintahäiriöt ovat yleisimmin lyhytaikaisia ja hyvänlaatuisia ruuansulatusvaivoja. Jatkuvasti toistuvan närästyksen syy on usein refluksitauti.

Refluksitauti johtuu ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Sen seurauksena mahalaukun hapanta sisältöä pääsee ruokatorveen ja usein nieluun asti. Ruokatorven limakalvo on herkkä hapon vaikutuksille ja tiheään toistuvat ”happohyökkäykset” vahingoittavat limakalvoa ja aiheuttavat tulehdusmuutoksia. Refluksitautiin voi liittyä närästyksen lisäksi myös muita oireita, esimerkiksi nielemiskipua, palan tunnetta kurkussa, yskää tai hampaiden kiillevaurioita. Ylipaino, vähentynyt syljen eritys ja raskaus altistavat refluksitaudille. Myös palleatyrä voi haitata sulkijalihaksen toimintaa.

Oireita voi hillitä seuraamalla, mitkä ruoka-aineet herkistävät närästykselle. Mahalaukkua ärsyttävät esimerkiksi kahvi, sitrushedelmät, suklaa, tomaatti, sipuli ja hiilihappoiset juomat. Lisäksi rasvaiset ruuat haittaavat usein sulkijalihaksen toimintaa. Myös stressin on todettu aiheuttavan ruuansulatusoireita ja lisäävän närästystä.

Refluksitautia voidaan hoitaa lääkkeettömästi ruokavalion lisäksi laihduttamalla, lopettamalla tupakointi ja vähentämällä alkoholin käyttöä. Runsas ruokamäärä lisää mahansisällön virtausta ruokatorveen.

Siksi olisi syytä välttää reiluja aterioita 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos refluksi vaivaa yöllä, voi kokeilla sängyn pääpuolen korottamista.

Närästysoireita voidaan lievittää hapon eritystä estävillä protonipumpun estäjillä (PPI-lääkitys), H2-salpaajilla, happoa neutraloivilla antasideilla tai limakalvon suoja-aineilla. Protonipumpun estäjät estävät mahahapon eritystä tehokkaasti, ja ne ovat refluksitaudin tärkein lääkehoito. Alumiini-, magnesium- ja kalsiumsuoloja sisältävät antasidit vähentävät mahan happamuutta neutraloimalla suolahappoa. Limakalvon suoja-aineista sukralfaatti sitoutuu vaurioituneen limakalvon pinnalle kalvoksi ja alginaatti muodostaa vaahtomaisen suojakerroksen mahan sisällön pinnalle ja ruokatorven alaosan limakalvolle.

Kaikkiin ryhmiin kuuluvia lääkkeitä saa myös ilman reseptiä. Tuotteet on tarkoitettu tilapäisten oireiden hoitoon ja sopivimman valmisteen valinnasta ja annostuksesta on hyvä keskustella apteekin henkilökunnan kanssa. On myös hyvä pyrkiä selvittämään, mistä närästys johtuu, onko kyseessä esimerkiksi vain liian tukeva ateria tai tietty ruoka-aine, joka aiheuttaa oireita.

Jatkuvat, välittömästi hoitokuurin jälkeen palaavat tai vaikeat oireet ovat syy hakeutua lääkäriin. Poltteleva kipu rintalastan alaosassa voi olla myös sydämen hapenpuutteen, sydänkohtauksen, oire.

Kirjoittajana apteekkari Tytti Mäkinen, Kaukajärven apteekki

Apteekkihaku