Monilääkityksen riskit

TAKANA ON vaihtelevan sään kesä, saimme niin paistetta kuin sadettakin. Nyt on aika suunnata katseet kohti syksyä. Neljä vuodenaikaa on hieno asia.

LAPSIPERHEISSÄ SYKSY tarkoittaa usein flunssakauden alkamista, ja nuhakuumeilua kestääkin taas ensi kesään asti. Lapsi voi sairastaa kymmenenkin flunssaa talven aikana. Lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist kertoo verkkoartikkelissa, että kipulääke parantaa sairaan lapsen oloa. Lasten kuumetta ja kipua saatetaan alilääkitä eli oireita ei hoideta riittävästi, siksi oikeaan annosteluun on hyvä kysyä ohjeistusta apteekin henkilökunnalta.

APTEEKIN AMMATTITAITOISELTA henkilökunnalta saa neuvoa ja opastusta reseptilääkkeiden ja muidenkin tuotteiden vaikutuksesta ja käytöstä. Heidän kanssaan on hyvä koostaa myös lääkityslista, josta selviää kaikki käytössä olevat reseptilääkkeet, itsehoitotuotteet sekä vitamiinit ja ravintolisät. Asioinnin keskittäminen samaan apteekkiin helpottaa farmasistin työtä hahmottaa paremmin asiakkaan kokonaislääkitys.

FIMEAN FARMASIAN dosentti Johanna Jyrkkä kertoo verkkoartikkelissa monilääkityksen riskeistä. Hän toteaa, että apteekkien rooli on keskeinen lääkitysturvallisuudessa, koska usein juuri apteekin henkilökunta huomaa lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutusriskit ja muut ongelmatilanteet. 

SYKSY ON reipasta aikaa, mutta lääkekaappiin on hyvä varata varmuudeksi vastustuskykyä kohentavia vitamiineja, kuten C- ja D-vitamiinia sekä kuumetta alentavaa kipulääkettä. Syksyn marja- ja vihannessato kannattaa kokata monipuolisiksi aterioiksi.

Otetaan kaikki irti syksyn kauneudesta!

SIRKKU KEMPPAINEN

Toimitusjohtaja

Lähiapteekit Oy

Apteekkihaku