Miten tulee toimia myrkytystilanteissa?

Lähestyvä kesä tuo mukanaan iloisten aktiviteettien lisäksi alttiutta erilaisille tapaturmille ja vahingoille, etenkin jos perheessä on pieniä lapsia ja lemmikkejä. Myrkytykset voivat tapahtua nopeasti ja yllättäen, joten on tärkeää tietää, miten näissä tilanteissa toimitaan.

Kodin yleisimmät myrkyt, jotka ovat uhkana pääasiassa pienille lapsille, ovat lääkkeet ja alkoholi sekä pesu- ja puhdistusaineet. Kodin lääkekaappi ja muut kemikaalit tulee säilyttää lasten ja lemmikkien ulottumattomissa. Lääkkeet ja kemikaalit on lisäksi hyvä säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan.

Kesällä myös myrkyllisten kasvien ja marjojen sekä hyönteismyrkkyjen ja torjunta-aineiden mahdolliset myrkytysriskit korostuvat. Lasten kanssa onkin hyvä käydä läpi yleisimmät myrkylliset kasvit ja sienet ja pyrkiä hankkimaan kotiin ja puutarhaan kasveja, jotka eivät ole myrkyllisiä ihmisille ja lemmikeille.

NOPEA TOIMINTA TARPEEN

Myrkytysoireiden vakavuus ja ilmaantumisen nopeus riippuvat aineesta, määrästä ja siitä, miten myrkky on joutunut elimistöön. Jos henkilö on niellyt myrkyllistä ainetta, suu tulee huuhdella ja tarvittaessa antaa lääkehiiltä. Oksetusta ei enää suositella hoitona. Jos myrkkyä joutuu iholle tai silmille, nämä huuhdellaan runsaalla vedellä. Myrkytystietokeskuksen numeroon 0800 147111 voi soittaa ympäri vuorokauden ja kysyä neuvoa myrkytystilanteissa. Jos myrkytyksen oireet ovat henkeä uhkaavia, on soitettava hätänumeroon.

Suklaa ja ksylitoli ovat myrkyllisiä aineita sekä koirille että kissoille, ja ne tulee saada pois lemmikin mahalaukusta mahdollisimman nopeasti. Nykysuositusten mukaan koiran oksettaminen tulisi tehdä laimealla vetyperoksidilla, eikä suolalla. Lemmikin myrkytysepäilyissä ja oksetustilanteessa on aina syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin, joka arvioi tilanteen ja toimintaohjeet.

SÄILYTÄ KOTONA LÄÄKEHIILTÄ

Lääkehiili on tärkeä osa kodin lääkekaapin sisältöä, sillä se on tehokkain ensiapu myrkytystilanteissa, joissa on nautittu lääkeainetta tai kasveja. Nopeasti annettu lääkehiili sitoo mahalaukussa ja suolistossa olevan myrkyllisen aineen tehokkaasti ja estää sen imeytymisen verenkiertoon. Lääkehiili ei kuitenkaan tehoa alkoholiin ja rautavalmisteisiin.

Jos henkilö on niellyt syövyttäviä aineita, lääkehiiltä ei saa käyttää. Lääkehiiltä saa ostettua apteekeista ilman reseptiä ja apteekin henkilökunta neuvoo sen käytössä.

VALVO LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÄ

Vanhempana on tärkeää olla perillä lapsen tai nuoren lääkkeiden käytöstä. Esimerkiksi parasetamoli on yksi yleisimmistä kipu- ja kuumelääkkeistä, joka on turvallinen myös lapsille oikein annosteltuna ja tilapäisesti käytettynä.

Tähän tuttuun lääkkeeseen liittyy kuitenkin myös riskejä, jos sitä käytetään pitkäaikaisesti tai liiallisesti. Parasetamoli saattaa aiheuttaa maksavaurioita jo melko pienillä ylityksillä suositeltuihin annosmääriin.

Teksti: Apteekkari Tuomo Lahti, Vähänkyrön apteekki

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku