Millaisia tabletteja on olemassa?

Usein puhutaan vain tableteista, kapseleista tai pillereistä yleisesti, vaikka suun kautta otettavia lääkemuotoja on monenlaisia. Niiden rakenteella on merkitystä lääkeaineen vapautumiseen ja imeytymiseen.

Yleisin muoto on tavallinen tabletti, joita on monen kokoisia ja -mallisia. Tabletti sisältää yhtä tai useampaa lääkeainetta ja maku-, täyte- ja sideaineita. Päällä voi olla ohut kalvo tai se on päällystämätön. Tabletin liukeneminen alkaa vatsassa ja jatkuu suolistossa, josta lääkeaine imeytyy verenkiertoon. Päällystämättömän, jakouurteisen tabletin voi yleensä puolittaa tai murskata. Kalvopäällysteistä, jakouurteetonta tablettia ei suositella puolitettavan tai murskattavan.

Kapselissa lääkeaine ja apuaineet ovat jauheena, rakeina tai nesteenä kovan tai pehmeän gelatiinikuoren sisällä. Kapselit on tarkoitus niellä kokonaisina runsaan nesteen kera. Osan kapseleista voi avata ja sisällön niellä pienen neste- tai ruokamäärän mukana.

Pitkävaikutteisissa depottableteissa ja -kapseleissa rakenteella säädellään lääkeaineen vapautumista ja imeytymistä. Depot (depot, retard, prolongatum, slow) on hitaasti lääkeainetta vapauttava valmiste. Näin lääkeaineen pitoisuus elimistössä pysyy tasaisena pitkään.

Depotvalmisteita ei yleensä saa puolittaa tai murskata, ettei lääkeainetta vapaudu kerralla liikaa.

Enterotablettien ja -kapselien päällyste estää lääkeaineen vapautumisen mahalaukussa, ja lääkeaine vapautuukin vasta suolistossa. Enterovalmisteet tulee yleensä niellä kokonaisina ja ne otetaan tavallisesti tyhjään vatsaan.

Pore- ja purutabletit imeytyvät tavallisia tabletteja nopeammin. Imeskelytabletit ovat taas hidasliukoisia, paikallisesti suun ja nielun alueella vaikuttavia valmisteita. Lisäksi on olemassa kielen alle tai poskeen laitettava resoribletteja, joista lääkeaine siirtyy suun limakalvon kautta verenkiertoon muutamassa minuutissa. Niitä ei saa pureskella tai niellä. Bukkaalitabletti asetetaan suun limakalvolle, jossa sen annetaan itsestään liueta. Sitä ei saa imeskellä, pureskella tai niellä.

Jos tablettia tai kapselia ei saa puolittaa tai murskata ja sen nieleminen kokonaisena ei onnistu, voi avun saada nestemäisistä lääkkeistä tai vaihtoehtoisen lääkkeen etsimisestä. Apteekeista on saatavilla myös tablettien nielemistä helpottavaa geeliä. Mahdollisesta nielemisongelmasta kannattaa ehdottomasti kertoa lääkärille ja viimeistään apteekissa, jotta ongelmaan voidaan etsiä ratkaisu.

Lääkkeiden ottamisessa tulee aina noudattaa lääkärin ja pakkausselosteen ohjeita. Väärällä tavalla otettu lääke voi vaikuttaa lääkeaineen tehoon ja turvallisuuteen. Jos on epävarma omien lääkkeiden oikeasta ottotavasta, apteekista tai terveydenhuollosta voi kysyä neuvoja. Apteekissa autamme ilomielin!

Teksti: Apteekkari Susanna Kukkola, Kortesjärven apteekki

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku