Lasten flunssakierre jatkuu syksystä kevääseen

Lapsen sairastelu syksyn ja talven aikana on tuttua monessa perheessä. Päiväkodin ja koulujen alkaessa kontaktit ja niiden myötä lasten altistuminen viruksille ja bakteereille lisääntyvät. Erikoislääkäri ERIK QVIST kertoo, miten flunssaisen lapsen oloa voi helpottaa kotona.

Erityisesti pienillä lapsilla tartuntojen ehkäisy on vaikeaa. Käsien pesu ja se, ettei yski toista päin auttavat jonkin verran, mutta päiväkoti-ikäisten kohdalla apu on suhteellista. 

– Päiväkoti-ikäinen lapsi sairastaa 5–10 tartuntatautia vuodessa infektioaikana syksystä kevääseen. Lapsi voi olla helposti muutaman viikon välein kipeänä, eikä siitä tarvitse huolestua, lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist lastenlääkärikeskus Pikkujätistä kertoo.

Qvistin mukaan vastustuskyvyn ongelmat ovat harvinaisia ja niitä todetaan useimmiten silloin, jos lapsi on joutunut useamman kerran sairaalahoitoon bakteeriperäisen infektion takia.

YKSI KUUMEETON PÄIVÄ

Yleensä päiväkotiin tai kouluun voi mennä takaisin oireiden väistyttyä. Hyvä ohjenuora on ainakin yksi kuumeeton päivä kotona ennen arkeen palaamista. Vatsataudin jälkeen voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun selvät ripulioireet ja oksentelut ovat parin päivän ajan pysyneet poissa.

– Virustaudit tartuttavat eniten ensimmäisten päivien aikana tai jo ennen oireita. Virustauti voi tartuttaa jopa viikon, tartuttavuus kuitenkin laskee jo 4–5 päivän kuluessa oireiden alkamisesta, Qvist kertoo.

SÄRKYLÄÄKE HELPOTTAA OLOA

Lasten kipua ja kuumetta hoidettaessa annos määräytyy lapsen painon mukaan. Särkylääkettä voi antaa sopivien annostusten mukaan huoletta koko sairauden ajan.

– Kipulääke kohentaa usein yleisvointia ja parantaa sairastuneen oloa. Yleisimmin lasten kipulääkkeenä käytetään samoja lääkeaineita kuin aikuisillakin, ibuprofeenia ja parasetamolia, joita saa apteekista ilman reseptiä, Qvist sanoo.

Apteekin henkilökunta opastaa sopivan kipulääkkeen valinnassa ja annostuksessa. Tablettilääkkeiden lisäksi apteekkien valikoimassa on kipulääkevalmisteita, esimerkiksi maustettuja, pureskeltavia tai nestemäisiä lääkevalmisteita, joita on helpompi ja turvallisempi antaa pienelle lapselle.

APUA YSKÄÄN JA TUKKOISEEN NENÄÄN

Monet muistavat lapsuudestaan lakritsilta maistuvan nestemäisen yskänlääkkeen. Nykytutkimusten valossa on kuitenkin todettu, ettei yskänlääke oikeastaan toimi.

– Yskänlääkkeellä on tutkimusten mukaan lähinnä lumevaikutus. Vahvat reseptiyskänlääkkeet voivat auttaa jonkin verran, mutta ne vaikuttavat keskushermostoon ja ovat nykyään lapsilta kiellettyjä.

Yskä on ihmiselle keskeinen heijasterefleksi ja hankalasti hoidettavissa. Qvistin mukaan hunaja auttaa yskän aiheuttamaan ärsytykseen. Hunajapohjaisia yskänlääkkeitä on saatavilla apteekeista.

– Pienten lasten hengitystieputket voidaan avata myös astmakohtauksiin tarkoitetuilla astmalääkkeillä.

Nenähengitys on tärkeää saada toimivaksi erityisesti vauvoilla. Keittosuolasuihke sekä vauvoille tarkoitetut niistäjä- ja imulaitteet auttavat avaamaan tukkoista nenää.

– Lääkinnällisiä nenäsuihkeita voidaan käyttää vanhemmilla lapsilla nuhaan kuuriluontoisesti ja pitkäkestoiseen, kuten allergiseen nuhaan kortisonia sisältävää nenäsuihketta, Qvist opastaa.

LÄÄKÄRIIN MATALALLA KYNNYKSELLÄ

Lapsen flunssan takia kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, mikäli lapsen yleisvointi heikkenee merkittävästi taudin aikana. Useimmiten virustauti paranee kotioloissa, mutta lääkäriin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä silloin, kun lapsen vointi herättää huolta.

– Taudin keston sijaan kannattaa seurata lapsen yleisvointia. Lapsi voi pysyä suhteellisen hyvävointisena ja omana itsenään, vaikka tauti kestäisi tavallista pidempään. Hengitysvaikeudet, hyvin korkea kuume, merkittävä väsymys tai apaattisuus kertovat siitä, että tulee käydä lääkärin tarkastuksessa, Qvist kertoo.

Teksti: Iiris Jouhilampi

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku