Lääkehoidon ongelmiin apua apteekista

Apteekeissa on tarjolla lääkehoidon kokonaisuuteen liittyviä palveluja, kuten annosjakelu ja lääkehoidon arviointipalvelu. Apteekkien henkilökunnalta voi aina kysyä neuvoa ja opastusta niin resepti- kuin itsehoitolääkkeidenkin valinnassa ja käytössä.

Lääkitysturvallisuuden perustana on kokonaiskäsitys siitä, mitä lääkkeitä ja luontaistuotteita tai kasvirohdosvalmisteita henkilöllä on käytössä, ja miten niitä voidaan käyttää turvallisesti. Apteekeissa työskentelee asiantuntijoina farmaseutteja ja proviisoreita, jotka auttavat mielellään asiakkaita lääkkeiden valinnassa sekä opastavat oikeassa ja turvallisessa käytössä.

Apteekin lääkehoidon työkaluihin kuuluu muun muassa Fimean LOTTA-tarkistuslista, jonka avulla voi testata lääkehoidon onnistumista. Lääkehoidon yksi turvallisuutta lisäävä palvelu on annosjakelu, joka sopii esimerkiksi asiakkaille, jotka käyttävät useita lääkkeitä tai jos antoajankohtia on monta.

LÄÄKITYSLISTA KAIKEN PERUSTANA

Lääkkeiden turvallisessa käytössä auttaa lääkityslistan kokoaminen, johon tulee liittää niin lääkärin määräämät reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet sekä vitamiinit ja ravintolisät ja luontaistuotteetkin. Listaan merkitään myös annostus ja tieto siitä, mihin aikaan päivästä lääke otetaan.

Lääkityslista on hyvä ottaa apteekkiin mukaan, jolloin siitä voi yhdessä farmasistin kanssa tarkistaa lääkkeiden mahdolliset päällekkäisyydet. Usein sairaalasta kotiutuvien potilaiden lääkityslistassa voi olla samoja lääkkeitä eri kauppanimellä kuin voimassa olevissa lääkemääräyksissä. Lista auttaa myös hoitavaa lääkäriä lääkehoidon kartoituksessa ja mahdollisissa muutoksissa, joten se kannattaa olla mukana lääkärikäynneillä.

ARVIOINTIPALVELU VARMISTAA TILANTEEN

Osassa Lähiapteekkeja on tarjolla maksullinen lääkehoidon arviointipalvelu, jossa haastattelun avulla käydään läpi asiakkaan käyttämät lääkkeet. Keskusteluun kuuluu myös lääkkeiden käytön opastusta. Palvelun avulla parannetaan lääkitysturvallisuutta ja varmistetaan, että lääkkeet ovat yhteensopivia. Lääkehoidon tulee olla tarkoituksenmukaista eli tiivistetysti oikea lääke oikeaan vaivaan oikealla annostuksella.

Olemme saaneet Nokian 1. apteekissa hyviä kokemuksia lääkehoidon arviointipalvelusta. Asiakkaat ovat arvostaneet yksilöllistä palvelua lääkehoitoon liittyvissä ongelmissa. Olemme käyneet asiakkaan kokonaislääkitykset läpi ja tehneet niistä mahdollisia havaintoja. Asiakas on saanut näistä yhteenvedon seuraavaa lääkärikäyntiä varten.

IKÄÄNTYNEIDEN LÄÄKEHAITAT

Lääkehoidon kokonaisuuden tiedostaminen on tärkeää erityisesti ikääntyneillä, koska heillä on usein monia lääkkeitä käytössä. Suomessa 75 vuotta täyttäneitä on yli 700 000. Lääkehaitat ovat yleisiä ikääntyneillä, ja niistä arvioidaan aiheutuvan viidesosa iäkkäiden päivystyskäynneistä sairaaloissa. Merkittävä osa näistä olisi ehkäistävissä.

Ikäännyttäessä elimistö vanhenee ja lääkkeiden vaikutukset saattavat muuttua. Aikaisemmin sopinut lääke ei välttämättä enää olekaan paras vaihtoehto. Pitkään käytössä olleesta lääkkeestäkin voi ilmetä uusia haittavaikutuksia.

Teksti: Apteekkari Virpi Sundqvist, Nokian 1. Apteekki

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku