Janon tunnetta ei kannata odottaa – nesteytyksen tarve kohoaa kesähelteillä

Yleislääkäri MIKKO AULU toteaa, että Suomen olosuhteissa nesteen menetys on useimmiten veden puutetta. Kesähelteillä on tärkeää juoda tarpeeksi usein ja nauttia kohtuudella nestettä poistavia juomia, kuten kahvia. Suoloja ja sokeria sisältävää nesteytysjuomaa voi käyttää fyysisen rasituksen aikana.

Ihmisen keho haihduttaa kuumissa olosuhteissa tavallista enemmän nestettä. Riittävästä nesteytyksestä on tärkeää huolehtia erityisesti pitkäkestoisessa rasituksessa, kuten sykkeitä nostattavan treenin aikana. Nestehukka voi kehittyä nopeastikin ja sitä voi olla vaikea huomata itse. Perustervettä aikuista korkeampi riski nestehukan kehittymiseen on pienillä lapsilla, iäkkäillä ja henkilöillä, joiden vointia pitkäaikaissairaus heikentää.

– Saamme päivän aikana nestettä syömällä ja juomalla. Kaikkea tarvittavaa nestettä ei siis tarvitse juoda, sopiva määrä juotavaa nestettä on iästä riippumatta normaaliolosuhteessa noin 1–1,5 litraa päivässä, kuumassa olosuhteessa tätäkin suurempi, lääkärikeskus Aavan yleislääkäri Mikko Aulu kertoo.

IÄKKÄIDEN TULEE OLLA TARKKANA

Iäkkäät ovat muita alttiimpia kehon kuivumiselle. Iän myötä kehon vesimäärä pienenee ja janon tunne vaimenee, jolloin nestetasapainon ylläpitämisestä tulee vaikeampaa. Heikosta ruokahalusta kärsivän ikäihmisen tulisi juoda nestettä päivän aikana tavanomaista suositusta enemmän, koska nestettä tulee vähemmän ravinnosta.

– Kesähelteillä nesteytyksen tarve kohoaa ja nestehukka voi kehittyä äkkiarvaamatta erityisesti iäkkäille ja pienille lapsille. Näiden ryhmien kohdalla onkin keskeistä huolehtia, että nestettä tulee juotua päivän aikana riittävästi, Aulu kertoo.

Lähtökohtaisesti nesteytykseen riittää vesi. Kuumalla säällä, korkeassa nesteytyksen tarpeessa ja kovassa rasituksessa avuksi voi ottaa nesteytysjuoman, joka sisältää nesteytystä nopeuttavia suoloja ja sokeria. Apteekin henkilökunta auttaa mielellään sopivan nesteytysliuoksen valinnassa.

MITÄ KANNATTAA JUODA?

Kaikki juomat eivät ole nesteytyksen kannalta yhtä hyödyllisiä. Monet saattavat tietää, että kahvi, tee ja alkoholi poistavat kehosta nestettä. Niiden nauttimista ainoana juomana kannattaa välttää kesähelteillä, kun nesteytyksen tarve on tavallista suurempi.

– Vastoin yleistä käsitystä pelkät virvoitus- ja energiajuomat eivät myöskään auta nesteytyksessä. Kesäretkelle tai rannalle kannattaa ottaa limsan kaveriksi vesipullo, Aulu lisää.

PÄÄNSÄRKY VOI OLLA MERKKI

Nestehukan oireita ovat muun muassa väsymys, heikotus, päänsärky ja heikentynyt suorituskyky. Virtsamäärän väheneminen ja virtsan tummuminen ovat myös keskeinen merkki nestehukasta. Janontunnekin kertoo luonnollisesti nestevajeesta, mutta se tulee vasta viiveellä.

– Merkittävä sykkeen nouseminen ja verenpaineen laskeminen ja selvä yleisvoinnin heikentyminen voivat myös olla merkkejä nestehukasta, joka tällöin on edennyt jo vaikea-asteiseksi, Aulu sanoo.

NESTEHUKAN HOITO

Nestehukkaa hoidetaan pääasiassa juomalla vettä tai nesteytysjuomaa. Joissain tilanteissa voidaan sairaalassa käyttää suonensisäistä nesteytystä, mutta näin vakavat nestehukkatapaukset ovat harvinaisempia.

– Nesteytyksen lisäksi nestehukasta kärsivän on hyvä hakeutua viileään ja varjoisaan paikkaan lepäämään. Viileä olosuhde, nesteytys ja lepo vähentävät nopeasti nestehukan oireita. Virtsamäärän palautuminen normaalitilannetta vastaavaksi on hyvä mittari sopivasta nesteytyksestä, ylenpalttista juomistakaan ei suositella, Aulu kertoo.

Teksti: Iiris Jouhilampi

Kuva: Dreamstime

Apteekkihaku