Apua kesän kolhuihin
KESÄ ON toimeliasta aikaa ja välillä varsinkin lapsi- ja lemmikkikodeissa sattuu ja tapahtuu. Kesällä haavoja syntyy herkästi. Vaikka haavereita sattuu, saamme kuitenkin kaikesta tekemisestä voimaa ja terveyttä talven varalle.
KESÄN KUHMUT ja nirhamat hoituvat yleensä ihan kotona, kun lääkekaapissa on varalta puhdistusainetta, haavasidoksia ja laastareita. Tässä lehdessä mietimme myös sitä, miten tulee toimia myrkytystilanteissa, joita voi aiheutua esimerkiksi kodin kemikaaleista, lääkkeistä kuin kasveistakin. Lääkehiiltä onkin hyvä pitää kodin lääkekaapissa, jos myrkyllistä ainetta on nielty.
LEIKKAUSHAAVOJA KÄSITTELEVÄSSÄ verkkoartikkelissa eli Kallio kertoo, että leikkaushaavojen kotihoidossa on tärkeää suojata haava esimerkiksi hengittävällä sidoksella ompeleiden tai hakasten poistoon asti. Haavan kotihoitoon saa apteekista haavasidoksia ja -teippejä. Kun haava on sulkeutunut, on sitä hyvä hieroa. Rasvaukseen sopii neutraali perusvoide.
AURINKO HELLII meitä kesällä, mutta vaikka lämpö tuntuu hyvältä iholla, niin auringolta suojautumisesta kannattaa tehdä tapa. Pilviselläkin säällä iho voi päästä palamaan. Myös leikkausarpi tulee suojata auringolta riittävän korkeasuojakertoimisella tuotteella.
KESÄHELTEELLÄ ON myös nesteytys tarpeen. Erityisesti ikääntyneiden tulee muistaa juoda. Janon tunne saa meidät talvella nauttimaan nesteitä, mutta kesällä pitää välillä juoda vaikkei olisi janokaan. Vettä ei kuitenkaan kannata juoda ylen määrin, koska sekin saattaa olla haitaksi esimerkiksi lääkkeiden imeytymisen kannalta. Nesteytysvalmisteita valitessa on hyvä katsoa, että ne sisältävät elektrolyyttejä, kuten natriumia ja kaliumia.
Nautitaan kesästä!
SIRKKU KEMPPAINEN
Toimitusjohtaja
Lähiapteekit Oy
Julkaistu 26.06.2024