Apteekkien ammattilaiset asiakkaan apuna

Apteekeissa saa asiantuntevaa asiakaspalvelua koulutetuilta ammattilaisilta. Tutuimmat ammattinimikkeet ovat apteekkarin lisäksi proviisori ja farmaseutti. Lisäksi asiakkaita palvelevat muun muassa lääketeknikko ja apteekin tekninen työntekijä. Työtehtävät on tarkoin määritelty, ja lääkeneuvontaa antavilla työntekijöillä tulee olla farmaseuttinen koulutus.

Maaliskuinen maanantai Vantaalla Myyrmannin apteekissa kauppakeskuksessa on kiireinen. Asiakkaat odottavat vuoroaan reseptilääkkeiden palvelutiskille, itsehoitolääkkeiden osastolla farmasistit opastavat kipulääkkeiden ja flunssalääkkeiden valinnassa, ja kosmetologi miettii asiakkaan kanssa, mikä päivävoide sopii tämän ihotyypille parhaiten. Takahuoneessa robotti ahertaa ja hakee oikeat reseptilääkepakkaukset, markkinoinnista vastaava Teija Sarna suunnittelee tulevia tarjouksia ja kampanjoita. Kassalla asiakkaita palvelevat apteekin tekninen työntekijä ja lääketeknikko.

– Meillä toimii lisäksi Rokotepiste, jossa rokotusoikeutetut farmasistit antavat esimerkiksi influenssa- ja koronarokotteita. Näin kevään alkaessa on pistetty jo punkkirokotuksiakin, johtava proviisori Katriina Lepistö kertoo.

APTEEKKARI ON PROVIISORI

Myyrmannin apteekin apteekkari Timo Heinonen kertoo, että apteekkari vastaa alueen lääkehuollosta ja alueen tarvetta vastaavan lääkevaraston ylläpidosta lääkelain ja muiden viranomaispäätösten mukaisesti. Lisäksi apteekkarin tulee huolehtia, että apteekissa on riittävät lääkkeiden käyttöön tarvittavat välineet ja sidetarpeet.

– Lainsäädännön mukaan apteekissa ja sivuapteekissa tulee olla tarpeellinen määrä farmaseuttisen tutkinnon suorittanutta henkilökuntaa. Tämänkin varmistaminen kuuluu apteekkarin tehtävään, Heinonen kertoo.

Apteekkari on koulutukseltaan proviisori ja apteekkiluvan saatuaan hän pitää apteekkia toiminimellä ja vastaa henkilökohtaisesti apteekin toiminnasta.

Apteekit ovat osa terveydenhuoltoa, ja ne ovat monille asiakkaille lähin terveydenhuollon toimipiste.

Heinosen mielestä olisi tärkeää saada apteekit mukaan sote-palvelujärjestelmään, jolloin ne voisivat tuottaa matalan kynnyksen terveydenhuollon palveluja.

– Apteekeissa on osaavaa ja koulutettua henkilökuntaa. Farmasian ammattilaiset ovat tärkeä lenkki terveydenhuollon palveluissa ja lääkitysturvallisuuden toteutumisessa.

KORKEAKOULUTETUT FARMASISTIT

Apteekin proviisorit ja farmaseutit ovat farmasisteja eli heillä on lääkkeiden valmistukseen, lääkehoitoon ja lääkehoidon turvallisuuteen liittyvä korkeakoulututkinto. Proviisorilla on ylempi korkeakoulututkinto ja farmaseutilla alempi korkeakoulututkinto. Proviisoreiden koulutusohjelmassa suoritetaan ensin farmaseutin tutkinto. Proviisori ja farmaseutti ovat laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

– Farmaseutit tekevät paljon asiakaspalvelutyötä niin reseptilääkkeiden toimittamisessa kuin itsehoitolääkkeidenkin neuvonnassa. He tarkistavat asiakkaan lääkkeiden yhteensopivuuksia ja hoitavat esimerkiksi apteekin lääkkeiden annosjakelun, Lepistö sanoo ja lisää, että farmaseutit tekevät yhteistyötä myös lähialueen hoitokotien ja palveluasumisyksiköiden kanssa.

Proviisorit tekevät näiden lisäksi hallinnollisia töitä ja toimivat esihenkilöinä.

Proviisori kehittää apteekkarin kanssa apteekin toimintaa ja hoitaa viranomaisyhteyksiä. Proviisorit ovat aktiivisesti mukana myös asiakaspalvelussa ja lääkeneuvonnassa. Työnkuvamme on todella monipuolinen, Lepistö kertoo.

LÄÄKEHOIDON TURVALLISUUS TAATAAN

Asiakkaan silmissä esimerkiksi reseptilääkkeen noutaminen voi vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta siihen liittyy monenlaista osaamista, jolla taataan asiakaan lääkehoidon turvallisuus. Farmaseutti ja proviisori kysyvät tarkoituksella esimerkiksi kelakorttia ja varmistavat, mitä lääkettä asiakas on tullut hakemaan, ja että asiakas tietää, miten ja milloin lääke otetaan. He tarkistavat pakkausta tarroittaessaan, että asiakkaalle annetaan reseptin mukainen ja aito lääkepakkaus. Farmasistit vastaavat lisäksi apteekkien maksullisista lääkehoidon arviointipalveluista, joissa asiakkaan kanssa käydään läpi hänen kokonaislääkityksensä.

Lisäksi itsehoitolääkkeitä ostettaessa neuvonnalla varmistetaan lääkehoidon kokonaisuuden turvallisuus. Apteekissa neuvotaan myös terveysasioissa.

Monissa ja varsinkin isommissa apteekeissa asiakkaita palvelevat myös sairaanhoitaja, kosmetologi ja ravitsemusasiantuntija. Lääketeknikoilla on ammattiopistossa suoritettu lääkealan perustutkinto ja osalla työntekijöistä on merkonomin koulutus. Apteekissa harjoittelevat tulevaa ammattiaan apteekin lääketeknikot sekä farmasian opiskelijat, jotka suorittavat kaksi apteekkiharjoittelua opiskelun aikana.

Myyrmannin apteekissa on otettu huomioon asiakaskunnan monikulttuurisuus, ja henkilökunnan kielitaito on laaja. Palvelua saa suomen, ruotsin ja englannin lisäksi saksaksi, albaniaksi, ukrainaksi, venäjäksi, bengaliksi ja arabiaksi sekä persiaksi ja mandariinikiinaksi.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi

Kuva: Kimmo Penttinen

Apteekkihaku