Apteekista tuotteet ja neuvontaa suunterveyteen

Suunterveys on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehon terveyttä. Suun omahoidon merkitystä ei tule vähätellä, sillä omahoidolla ja hyvällä rutiinilla on merkittävä vaikutus monien sairauksien, kuten infektioiden ennaltaehkäisyssä.

Hyvä suuhygienia auttaa ehkäisemään yleisiä suunterveysongelmia, kuten reikiintymistä ja ientulehdusta. Heikentynyt suunterveys voi altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä edistää diabeteksen tai reuman puhkeamista.

Enemmistöllä suomalaisista aikuisista on suussaan jonkinasteinen hoitoa vaativa pitkäaikainen tulehdus. Yleisin on ientulehdus, joka syntyy plakin kertymisestä ikenien rajalle. Tämä taas aiheutuu usein hampaiden, hammasvälien ja ikenien riittämättömästä puhdistuksesta. Ientulehdus saattaa edetä parodontiitiksi, joka on bakteerien aiheuttama hampaan kiinnityskudossairaus. Pitkäaikainen ientulehdus ja hoitamaton parodontiitti aiheuttavat tavallisesti pahaa makua suussa, verenvuotoa ikenistä ja pahanhajuista hengitystä. Tämä voi johtaa hampaan irtoamiseen sekä nostaa riskiä vakavammille sairauksille, kuten verenmyrkytykselle.

Säännöllinen hammaslääkärin tutkimus onkin tärkeää. Myös apteekeista saa neuvontaa suunterveyteen ja hoitoon liittyen. Apteekkien suunhoitotuotteiden valikoimasta löytyy hoitavien hammastahnojen ja puhdistavien suuvesien lisäksi erilaisia hammasvälien puhdistamiseen tarkoitettuja tarvikkeita, ksylitoli- ja fluorivalmisteita, huulirasvoja sekä purenta- ja narskuttelukiskoja.

Apteekkien reseptivapaasta tuotevalikoimasta saa myös apua yleisiin suunterveyden ongelmiin, kuten esimerkiksi suun kuivuuteen, aftoihin ja lieviin suun limakalvojen tulehduksiin. Suun kuivuutta voivat aiheuttaa esimerkiksi verenpaine- ja allergialääkkeet.

Suun hoidon ytimessä on säännöllisyys, ja omalla toiminnalla pystyy vaikuttamaan suunterveyteen merkittävästi. Hampaat tulee pestä huolellisesti vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja mieluiten sähköhammasharjalla. Lisäksi hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin itselleen parhaiten sopivalla tuotteella, esimerkiksi hammaslangalla tai hammasväliharjalla tai -tikulla. Myös kielen puhdistamiseen löytyy siihen tarkoitettu tuote. Pahalta haisevan hengityksen taustalla saattaa olla hampaiden sijaan kieli.

Erityistä huomiota hampaiden ja suun hoitoon tulee kiinnittää, jos käyttää esimerkiksi hammaslääkärin määräämää oikomislaitteita. Hampaattomuuskaan ei anna vapautusta suun säännöllisestä hoidosta – myös hammasproteeseja käyttävien on tärkeää hoitaa ikeniä ja suuta hammaslääkärin ohjeistamilla tavoilla.

Teksti: apteekkari Anni Lastumäki, Pattijoen apteekki

Kuva: Unsplash

Apteekkihaku